Informatikai megoldásokat nyújtunk vállalkozások számára.

Felhő, lenni vagy menni?

19
ápr

Felhő, lenni vagy menni?

Felhő, lenni vagy menni?

Napjainkban, az informatikai rendszerek használata kulcsfontosságú a vállalatok hatékony és sikeres üzletmenetének fenntartásához. A megbízható, korszerű informatikai háttérnek jelentős a szerepe, de szerencsére ez ma már nem csak a nagyvállalatok kiváltsága, hanem a kis- és középvállalkozásnak is elérhető.
A különböző méretű vállalatok csak az igényekben különböznek (egyre kevésbé egyébként), illetve az, hogy ezeket az igényeket más-más informatikai megoldások tudják hatékonyan támogatni.

cloudquestionmark

Kezdjük az elején:

Egy vállalkozás számára a megfelelő informatikai infrastruktúra kiválasztá­sa bonyolult feladatnak tűnhet, hiszen megesik, hogy ellentétes követelményeknek kell megfelelni: legyen a rendszer olcsó, nagy teljesítményű és kapacitású, és biz­tonságos. A cég adat vagyonát védjük kiemelten, hiszen ezen múlhat akár a cég működése is.

Legjobban úgy járhatunk, ha a megfelelő informatikai környezetet a vállalkozás és az elvégzendő feladatok, igények alapján választjuk meg. Az így kiválasztott, hatékony informatikai rendszer megkönnyíti a felhasználók munkáját, és megbízhatóan szolgálja a vállalat üzleti tevékenységét.

A kérdés:

Sok esetben dilemma manapság az, hogy saját szervert érdemes-e üzemeltetni, vagy külső szolgáltatónál lévő ún. felhőszolgáltatásokat, vagy komplett szervert (szervereket) éri -e meg bérelni.

A válasz:

A döntés attól függ, hogy mire és hogyan szeretnénk használni a rendszert. Elsősorban és legfőképp „felhő vagy nem felhő” kérdésben azt kell eldönteni, hogy mennyire engedjük az adatokat a „kerítésen kívülre”.

A saját szervert pl. akkor érdemes válasz­tani, ha nagy tárkapacitásra van szükség és fontos, hogy a helyben gyorsan tudjuk igénybe venni a szolgáltatásokat. A helyi üzemeltetés feltétele, hogy le­gyen a cégnél olyan hozzáértő szakem­ber, aki karban tudja tartani a tároló rendszert, vagy van megbízható külsős szakember, aki erre költséghatékonyan vál­lalkozik.

A saját szerverhasználat további előnye lehet, hogy bármikor olcsón bővíthető a tárterület kapacitása. Ezen kívül fontos kiemelni, hogy teljesen függetlenül működik más szervezetektől, mivel “házon belül” lehet megoldani a fejlesztéseket, illetve a problémákat is helyben kell elhárítani. Ezért, ha a helyi szakember felkészült, akkor gyor­san tud reagálni az igények változására, és gyor­san képes lehet a hibák elhárítására.
A bérelt file tárhelyek hátránya lehet, hogy kevésbé rugalmasak: a kapacitás drágábban bővíthető. A minőségi szolgáltatások igénybe vételéhez igen-csak ki kell nyitni a pénztárcát. További hátrány, hogy mivel többen osztozkodnak a szerveren, ha valamelyik társbérlő tárterületét megfertőzi valamely kártevő, az a többi felhasználóra is át­terjedhet, vagy ellehetetlenítheti a szolgáltatás igénybevételét.

Akkor mi a jó megoldás?

Mivel minden vállalkozás, szervezet kicsit eltérő igényekkel rendelkezhet, ezért univerzális és mindenkinek maximálisan megfelelő megoldásról jelenleg nem tudunk. A mai környezetben leginkább hibrid megoldásokat lehet az arany középútnak tartani. Ez azt jelenti, hogy együtt használunk helyi és felhőszolgáltatásokat annak függvényében, hogy melyik megoldásnak van nagyobb hasznossága a cég és a működés szempontjából.

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a rugalmasság iránti igény, annál inkább érdemesebb felhő irányban gondolkodni az adat biztonság és az igények figyelembe vételével természetesen. Ellenben, ha jobban szeretjük a legtöbb adatunkat házon belül tudni, akkor akár privát felhőnk is lehet kevesebb költségből, mint gondolnánk!