Informatikai megoldásokat nyújtunk vállalkozások számára.

Home Office, avagy az Otthon Végzett Távmunka

15
Már

Home Office, avagy az Otthon Végzett Távmunka

A jelenlegi szituációban komoly előtérbe került az otthonról történő munkavégzés a legtöbb olyan vállalkozás esetében is, akik még nem gondoltak erre a technológia adta lehetőségre. Érthető, az is, hogy most mindenki rövid idő alatt szeretné megoldani ezt a helyzetet, azonban fontos figyelembe venni néhány szempontot, amelyekre szeretnénk felhívni a figyelmet és megoldási javaslatot ötleteket is adni egyúttal.
Mindig hangsúlyozzuk, hogy a tervezés nélkülözhetetlen az informatikában is, így még egy ilyen helyzetben is vannak olyan főbb sarokpontok, amelyeket érdemes megfontolni.

Mik a főbb kihívások?

Két egyforma vállalkozás ritkán létezik, informatikai szemmel is nézve, más az infrastruktúra, az eszközök, és a működés.
Különbözőek a felhasználók, a munka jellege, a céges folyamatok, a szervezettség és kollégák felhasználói tudása is eltérő.
Jelen helyzetben minél rövidebb idő alatt kell megoldani, hogy a kollégák lehetőség szerint otthonról is el tudják végezni a munkájukat. (amennyiben a munka jellege is lehetővé teszi természetesen)

Mit tehetünk a megoldás érdekében?

Gondoljuk végig legalább vázlatosan a céges folyamatokat, működést, miben és hol tud rögtön működni a távmunka, és miben és hol esetleg némi változtatással, és mely terület az, ahol ez nem megoldható.
Nézzük meg a technikai lehetőségeinket, konzultáljunk az informatikusunkkal, hogy a meglévő rendszer használatával hogyan támogatható az otthoni munkavégzés. Pl., ahol van kiépített távoli asztali környezet ott bővítéssel akár, de hatékonyabban kiterjeszthető a távmunka.
Legtöbb cégnél valamilyen VPN lehetőség is van, itt figyeljünk oda, hogy lehetőleg céges számítógépet használjon a kolléga, melyet az informatikus helyez üzembe számára.

Az otthoni saját géppel történő munkavégzés leginkább a fent említett távoli asztali környezetben a legkevésbé kockázatos, más esetekben, amikor a munkatársunk valóban a saját számítógépét használná céges munkára, a megfelelő vírusvédelem, naprakész (nem feltört!) operációs rendszer hiányában komoly kockázatnak tehetjük ki a céges hálózatot, amely újabb problémák forrása lehet. Ezen kívül ennek jogi és adatvédelmi szabályai is vannak, melyeket külön figyelembe kell vennünk. Biztosak vagyunk benne, hogy most egy vállalkozásnak sincs szüksége újabb problémákra.

Konkrét javaslatok:

Amennyiben távoli asztali környezet (is) működik a cégünkben, erre a technológiára remekül építhetjük a munkavégzést akár olyan kollégák részére is, akik most nem használják. Így könnyen rugalmasan tudnak otthonról is dolgozni a kollégák
Amennyiben VPN technológiát használunk: Ez esetben mindenképp javasolt a cég informatikusa által telepített laptopokat használni, ha szükséges új eszközök beszerzése is felmerülhet, ez esetben figyeljünk oda, hogy olyan számítógépet vegyünk, amelyet később is felhasználhatunk. Mindenképp fontos a biztonságos működés ez esetben.
Illetőleg vegyük figyelembe, hogy a használni kívánt programok, alkalmazások működnek e távoli módon stabilan.
Továbbá figyeljünk oda, lehetőség szerint célhoz válasszuk az eszközt, pld. ha a kollégánk eddig két nagy monitoron dolgozott sok adattal, akkor neki egy laptop nem biztos, hogy jó választás.
Szükség esetén akár a céges asztali számítógép is hazavihető szabályozott keretek között persze.
Segítsünk a munkatársainknak, hogy tudják használni a megváltozott helyzetben is az eszközöket, ebben kérjük az IT segítségét is. Sokkal jobb, ha néhány fontos használati móddal tisztában van mindenki, mintha nagyon sok és bonyolult működési módot nem tart be senki.
Amennyiben mód és lehetőség van rá, itt az ideje modern technológiák és csoportmunkát és távoli munkavégzést támogató technológiák használatára, úgymint pld: Az Office 365 rendszer, a távoli asztal, kombinálva akár vékony kliens technológiával vagy virtuális számítógépekkel.
Irodai telefonok tekintetében, egy virtuális telefonközpont is tökéletes megoldást nyújthat hiszen a kollégák a saját mobiljukon vehetik fel az irodai telefonokat is, egy alkalmazás segítségével.
Ezek a technológiák évek óta jelen vannak és működnek. Az bizonyos, hogy a most elkezdett és használt jövőbe mutató megoldások, később is velünk lesznek és hasznos szolgálatot fognak tenni. Lehetőség szerint kerüljük el a kapkodást, viszont helyezzük előtérbe az ésszerű és racionális cselekvést.