Informatikai megoldásokat nyújtunk vállalkozások számára.

Miért hasznos a privát felhő? 1. rész

17
aug

Miért hasznos a privát felhő? 1. rész

cldstrg

A hajlékonylemezektől a CD-kig, majd a merevlemezektől a felhőkig, az adattárolási technológiák rengeteget fejlődtek. Ezzel együtt az emlékeink és élményeink lenyomatai a fizikai eszközökről virtuális helyekre kerültek át. Hatékony kivitelezés esetén a felhő alapú infrastruktúra előnyöket biztosít a hagyományos adattárolási technológiákkal szemben a teljesítmény, a méretezhetőség, sőt még a biztonság területén is. Miközben a felhő alapú adattárolási technológiák fejlődnek, és egyre inkább tömegesen elérhetővé válnak, addig jelenleg is több választási lehetőség áll a felhasználók rendelkezésére. Az a dilemma is felmerül, hogy személyes felhőt alakítsunk-e ki, vagy a mindenki által elérhető nyilvános felhőket részesítsük előnyben.

A nyilvános felhő a szolgáltatások egy olyan csoportját jelenti, amelyet egy adott cég tesz elérhetővé, és egy harmadik fél „szolgáltatja” az interneten keresztül. A felhasználók előnyben részesíthetik a nyilvános felhők erősségét, amely gazdaságos méretezhetőségében rejlik. Ezzel szemben, a személyes felhő egy sokkal „magán jellegűbb” felhő, amelyet pl. legegyszerűbb esetben egy hálózati adattároló (angolul: Network-attached storage, NAS). A NAS, szolgáltat, amely a felhasználó tulajdonában van, és ő (vagy a rendszergazdája) menedzseli, és egyben egy központi biztonságos tárolóként szolgál, ahol a fájlok könnyen elérhetőek, ahova a fájlok könnyen menthetőek, illetve ahonnan átmásolhatóak különféle eszközökre, például média lejátszókra, játékkonzolokra, okostelefonokra, és TV-kre. A NAS-ok ma felhasználóbarátabbak, mint valaha. Csak csatlakoztatni kell őket a meglévő hálózati infrastruktúrához, beállítani és kész.

Bár a nyilvános felhők, és a személyes felhők is hasonló funkciókat látnak el, különböző előnyökkel és hátrányokkal jár az alkalmazásuk. Ezeket a tulajdonságokat vesszük át a következő részben.