Informatikai megoldásokat nyújtunk vállalkozások számára.

Miért hasznos a privát felhő? 3. rész

21
aug

Miért hasznos a privát felhő? 3. rész

cldstrg

 

Az egyedi hibalehetőségek minimalizálása: Egyszer sohasem elég

Az informatikusok tudják, mennyire fontos, hogy olyan kevésre csökkentsük az egyedi hibalehetőségek számát, amennyire csak lehetséges. (Egyedi hibalehetőség az olyan hardver, szoftver, vagy szolgáltatás esetén fordulhat elő amelynek kiesése esetén nincsen, ami a helyére lépjen, és ezáltal akadályozza, vagy akár el is lehetetleníti a normál működést.) Más szóval, ha adatmentésről van szó, akkor egyszer sosem elég.

Pl. egy 2 egységet támogató személyes felhőt kiszolgáló NAS esetében, a fele kapacitást használjuk adattárolásra, és a másik felét az adatok biztonsági duplikálására. Abban a valószínűtlen esetben, hogy az egyik meghajtó meghibásodik, az adatok sértetlenül megmaradnak a másik meghajtón.

Továbbá előfordulhat az is, hogy a felhasználók nem tudnak hozzáférni a nyilvános felhőben tárolt adataikhoz, az ottani rendszer meghibásodása, vagy internet csatlakozási problémák miatt.

Biztonságban saját tulajdonban

Akár állami szervezetektől érkező beszámolókból, akár hollywoodi sikerfilmekből hallunk róla, az adatok kiszivárgása egy olyan történet, melyet ezerszer hallottunk. A nyilvános felhők esetén is mindig vannak kockázatok. Amikor az adatainkat egy másik országban lévő szerveren tároljuk, akkor az adatainkra vonatkoznak az adott ország adatvédelmi törvényei, melyek országonként különböznek egymástól. Ha az adattulajdonosok nem értenek egyet az adatvédelmi törvényekkel, a nyilvános felhő szolgáltatója akkor is tulajdonjoggal rendelkezik a náluk tárolt információ fölött. Éppen ezért is fontos, hogy ez esetben minőségi szolgáltatót válasszunk, aki megfelel a legmagasabb szintű adatbiztonsági szabványoknak, irányelveknek.

Privát felhő esetén kizárólagosan birtokoljuk a személyes felhőnket, és az abban tárolt adatokat. Így csak mi hozhatunk döntéseket az adatainkkal kapcsolatban. A személyes felhő lehetővé teszi, hogy csak és kizárólag mi határozzuk meg, hogy ki fér, és ki nem fér hozzá a tárolt adatainkhoz. Cserébe a fizikai védelemről is saját magunknak kell gondoskodnunk.

A sebesség is számít

A mobiltelefonos adatkommunikáció területén az utóbbi évek gyors fejlődése is jól szemlélteti, (GSM technológiáról 3G-re, majd LTE-re való váltás), hogy mennyire fontos a sebesség. Az a képesség, hogy az adatainkhoz bármikor és bárhol, a lehető leggyorsabban hozzáférjünk, manapság már elvárt dolog, és nem számít különleges igénynek. A személyes felhő, amikor helyi hálózaton keresztül férünk hozzá, (pl. az irodán belülről) akár 20-szor is gyorsabb lehet, mint a nyilvános felhő.

Sok nyilvános felhő szolgáltató limitálja a maximális feltöltési sebességet, ezzel lelassítva az adatátvitelt az eszközökről a felhőbe. Például, ha egy nyilvános felhő szolgáltató lekorlátozza a maximális feltöltési sebességet 100KB/másodpercre, akkor egy 500GB nagyságú fájl feltöltése 60 napig fog tartani. Személyes felhő alkalmazása esetén körülbelül 1,5 órára van szükség a feltöltés befejezéséhez, 100MB/másodperces maximális írási sebességet figyelembe véve.

Legyen szó nyilvános felhőről, vagy személyes felhőről, a cél mindenképpen az, hogy az adataink bármikor biztonságosan hozzáférhetőek, és áthelyezhetőek legyenek.